A C-vitamin felfedezése

A C-vitamin hiányakor kialakuló betegség a skorbut. Ez a betegség óriási pusztításokat okozott háborúk, éhínségek idején illetve a tengerészek körében. Aki megkapta ezt a kórt annak ínye feldagadt, vérzett, kihullott a foga, halálos fáradtság és mélabú öntötte el. Végtagjaik megdagadtak és nehézlégzés lépett fel. A betegség különös méreteket öltött, amikor a tengerészek hosszú hajóutakra indultak.

Novo C Immun Liquid Liposzómális C-vitamin készítmény

Rájöttek, hogy azok a tengerészek, akik savanyú káposztát, narancsot vagy citromot fogyasztanak a tengeri utak során, egészségesebben térnek haza. Csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valójában egy hiánybetegség. A C-vitamin az idők során csodálatos karriert futott be. Szent-Györgyi Albert napi 8000 mg-ot szedett naponta, és 93 évesen makkegészségesen egy autóbaleset következtében halt meg.

Novo C Immun Liquid Liposzómális C-vitamin készítmény

A C-vitamin jótékony hatásai

A megfelelő mennyiségű C vitamint nem lehet csak zöldségekkel és gyümölcsökkel bevinni a szervezetbe. Szájon át való szedése nem okoz gyomorfekélyt. A C-vitamin más néven aszkorbinsav két nagyon fontos feladata az immunrendszer védelme és a psziché stabilizálása. A szabad gyökök ádáz ellensége, a kedvetlenség ellenszere, megerősítheti a kötőszövetet, kisimíthatja ráncokat és szarkalábakat. Elállíthatja az ínyvérzést, elpusztíthatja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.

Novo C Immun Liquid Liposzómális C-vitamin készítmény

Gyorsan eljut a sejtekbe, de még a sejt közötti üregekbe is. Fontos, hogy egész nap egyenletesen fogyasszunk C-vitamint tartalmazó élelmiszereket. Vízoldékonysága miatt ugyanis 2-3 óra alatt képes kiürülni a szervezetből.

A zsírban oldódó E-vitaminnal együtt használva ajánlott. Jelentősen csökkenhet a gyomor, gége, és nyelőcső rák kialakulásának veszélye. Nagy szerepet játszhat a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében. Mivel a dohányzás megnehezíti a C-vitamin felszívódását, ezért a dohányosok számára kiemelten fontos e vitaminnak a szedése. A C-vitamin és a vas segítik egymás felszívódását.

Novo C Immun Liquid Liposzómális C-vitamin készítmény

Szedése fontos szerepet játszhat az immunrendszer működésében, vírus és baktérium ellenes hatása is bizonyított, enyhítik a nátha tüneteit és elősegítik a gyógyulást, ugyanakkor védelmet nyújt a szürke hályog ellen. A mai átlagember tápláléka nem tartalmaz elegendő mennyiséget a C-vitaminból. Ahogy Szent-Györgyi Albert mondta nem is vitaminként, hanem élelmiszerként kellene fogyasztanunk.